30 Aralık 2009 Çarşamba



MİLAT “ 2010'a a girerken “
1
Mecazi anlamda milat, herhangi bir olayın başlangıcı demektir. Zaman zaman herkes der ya “Bundan böyle beyaz bir sayfa açacağım.”
” Beyaz, temizliğin , güzelliğin doğruluğun sembolüdür.
Tanıma bakınız, herhangi bir olayın başlangıcı diyor milat için. Başlangıç olumuzluklar manasında da kullanılabilir tabi ama hiç kimse bile bile olumsuz bir şeyler yaşamak istemediği için, bilinçli olarak bizler “ milat “ı yanlışlarımızı doğruya çevirmek için bir başlangıç, yapmayı düşündüğümüz fakat bir türlü yapmaya başlayamadığımız işlerin başlangıç anı, başlangıç tarihi olarak kullanıyoruz. Ve diyoruz ki mesela “ Bugün benim için milat olacak.”
Haddizatında bazı şeyler için külahımızı önümüze koyup o şey için mütalaa da bulunduktan sonra “milat “ kararı almak güzel olabilir. Zaman zaman pek çok insan bunu yapıyor da. Ama çoğu şeyde olduğu gibi karar verdikten sonra ya başlayamıyor ya da başlıyor ama sürdüremiyor. Malum başlamak bitirmenin yarısı. Önce verilen kararı yaşama geçirmek gerekiyor. Yani köşesinden möşesinden başlamak icap ediyor. Sonra da sürdürmek tabii ki . Sürdürmek çoğu kez başlamaktan daha da zor geliyor kişilere. Oysa kendini sıkarak biraz sürdürebilse pek çok şey değişmeye başlayacakır. Tıkır tıkır çalışan bir makina, çalıştırılmaz duruma gelirse bir süre sonra ne olur ; paslanır. Bir kilit de öyle değil mi mesela? Kilitlersiniz. Sonra anahtarı içine sokar çevirirsiniz tık çalışır, kilit açılır. Ama paslandıysa..
Başlangıcın devamını getirememek de böyle. Küflenmiş, pas tutmuş. Onu çalışır duruma getirebilmek için normalden daha çok uğraş vermek gerekir. Normale dönmesi için yağlanması gerekir, uğraş verilmesi gerekir. Hani bir söz vardır “ Birine kırk gün deli dersen deli olur.” Burada anlatılmak istenen, arzu edilen başarıya erişebilmek için süregenlik şart. Sabır da şart.
Oflayıp puflamak karın doyurmuyor hiç bir zaman. Ya da derler ya taşıma suyla değirmen dönmez. Elin verdiği öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz. Oflarsınız puflarsınız belki birinin dikkatini çekersiniz ya da acıma duygusunu harekete geçirirsiniz, bir derdinize deva olur. Ne zaman, ne dereceye kadar; bunun gerçekleşme olasılığı piyangodan büyük ikramiye çıkma olasılığının artı ya da eksi manada yüzde kaçı?
Yaşamından memnun olmayanlara şu önerilir :
“ Memnun olmadıklarını bir kağıda madde madde ve de önemine göre sıralayarak yaz.”
Bu yaşam kalitesini artırmak için atılan adımlardan ilki olmalı. Yani önce sorunlar saptanmalı. Sorunların tümünü birden giderme olasılığımız pek de olmadığına göre sorunlarımız da en rahatsız edenden en az rahatsız edene doğru sıralanmalı. Bu önemli. Önemli de, sorunları alt edebilmek için bir şeyler başarabilmek de önemli. Bir şeyleri başarabilmek moral getirir. Moral güçlükleri alt etmemiz için kuvvet. Sorunları sıralarken belki de rasyonel davranıp yazacağımız ilk madde bizim için sorun olan ama çözmesi de diğerlerine nazaran daha kolay biri olmalı.
Konu çetrefilli, hep tartışılmış. Mütabakata varıldığı da olmuş konu tartışılırken yolların ayrıldığı da.
Sorunsuz insan olduğunu düşünmeyiniz. Dört dörtlük diye düşündüğünüz insan bile bir boşalırsa, öyle şeyler analtabilir ki size, inanmakta zorluk çekersiniz.
Yaşın ehemmiti yok. 7'de olur 92 de. Önemli olan deneyim..Demeyim, yaşanılan bir hadiseden sonra o olaydan çıkartılan sonuç demektir. Kişiden kişiye değişir mi derseniz, yani subjektif midir, bence kişiden kişiye değişebilir yani objektif değildir. Lütfen “ değişir” ile “ değişebilir” arasındaki farka dikkat ediniz.
Sorunlarızı ya da yaşamızıdan memnun olmadıklarınızı sırayınız. Çözme olanağınız, başarıya erişme olanağınız olanları başa yazınız. Elde edeceğiniz her başarı size güç kuvvet verecektir.
Sorunlar ya da memnuniyetsizlikler kişiden kişiye değişir ama meseleyi farzımuhal diyerek şu şekilde örneklendirelim.
1-Mutsuzum çünkü, erken kalkmak mecburiyetinde olmama rağmen geç yatıyorum sabah kalkmakta da zorluk çekiyorum
2-Mutsuzum çünkü hayatım çok monoton, işten eve evden işe başka bir şey yok; oysa hayatımı renklendirmek istiyorum biraz.
3-Mutsuzum çünkü ...
4-Mutsuzum çünkü kendime hiç ama hiç zaman ayıramıyorum.
5-Mutsuzum çünkü istediğim hiçbir şeyi yapamıyorum
6-Mutsuzum çünkü çok istememe rağmen yatla dünya gezisine çıkamıyorum, hiçbir zaman da çıkamayacağım.
7- Mutsuzum çünkü hergün bir gazete almak istiyorum ama maddi imkansızlıktan bunu yapamıyorum.
8- Mutsuzum çünkü memleketime bir sağlık ocağı ya da okul ya da camii yaptırma düşüncem sadece hayal olarak kalacak.
Örnekler çoğaltılabilir, örnekler çeşitlendirilebilir. Pek çok işte olduğu gibi burada da işin esprisini kavramak mühim. Mesele işin esprisini kavramak. İşin esprisi anlaşılınca iş kolay.
Farzımuhal yukarıdaki sekiz madde de sizin için önemli. Bunların hepsi de olmayacak şeyler değil. Belki siz yapamıyorsunuz ama yapanlar var. Siz de yapabilirsiniz. Sıralayın bunları önem sırasına göre denilse ve siz 6.maddeyi ilk sıraya yazsanız bu size ne kazandırır?Ve de önce bu sonra diğerleri derseniz...Bu size ne getirir. Tabi ki hiçbir şey.
Oysa ilk maddeye 1'inciyi ya da ya da 7'inciyi yazsaydınız kendinizi biraz zorlayarak bunları gerçekleştiremez miydiniz?.
Ve bunları başarmaya başlamak sizin mutlu olmanıza, geleceğe daha iyi bakmanıza , moral bulmanıza yardımcı olmaz mıydı?Ya da 2'yi yazsaydınız 3'ü yazsaydınız alt başlıklar üreterek yaşamınız çeşitlendiremez miydiniz?. Bunu gerçekleştirmek 8. maddeyi gerçekleştirmekten çok daha kolay değil mi? Örneğin, işten eve evden işenin altına, iş çıkışında ya da işe gidişinizde zamanı tasarrufu kullanarak yol üstündeki bir parkta ara sıra da olsa on beş dakika oturmayı ekleyebilirdiniz. Bunu yapmak biraz olsun yaşamınızı monotonuktan kurtarmaz mı? Mesela o parkta çay satan biri varsa ondan bir bardak çay içmek, sizin gibi parkta oturan biri ile merhabalaşmak yapılması olanaksız bir şey mi? Bunu yapmak bana ne kazandırır ki diyorsanız 2.maddeyi siz yazmadınız mı?
Düşünmeye başlamak güzel. Pozitif düşünmek daha da güzel.
Bazı tarihler önemli... Pek çok insan muhakkak ki kendisi için yılbaşını milat kabul ediyor. 2010 benim için milat diyor. Geçmişten ders alarak gelecek güzel için artağa kalkacak olmanın inancını özünde hissediyor. Kuşku yok ki bazıları az ya da çok bunda muvaffak da olacak ve bazıları ite kaka bu inancını bir süre yaşatmaya çalıştıktan sonra, 2011 benim için bambaşka bir yıl olacak diyecek.
2010'un güzellikler getirmesi dileğiyle...

2 yorum: