26 Ağustos 2020 Çarşamba

HER SABAH HER AKŞAM SORDUM SORUYU
BUGÜN NE YAPACAKSIN BUGÜN NE YAPTIN?

N.Aydoğan’ın didaktik şiirlerinden biri şöyle başlar:

Her sabah her akşam sordum soruyu
Bugün ne yapacaksın bugün ne yaptın?

Böyle bir soruya hiç muhatap kaldınız mı ya da kendi kendinize sordunuz mu bilmem ama kaldınızsa ya da kendi kendinize sordunuzsa verdiğiniz cevaplardan biri şu olabilir:
- Hiiiç!
- Bugün ne mi yapacağım? Bilmem bir planım yok. Bakacağız.
- Valla ne yapacağım cep telefonum ya da bilgisayarım yeter bana.
- Bizim eski komşu vardı, Sadık Bey. Hastanedeymiş. Onu ziyaret edeceğim.
- Haddizatında çoktandır yapmayı düşündüğüm bir şey var ama bir türlü başlayamıyorum. Bir başlasam gerisi gelecek amma velâkin
Şiirde yer alan soruya yüzlerce, binlerce cevap verilebilir.
Sahi siz bugün ne yapacaksınız?
Cevabınız yoksa ki -aynı zaman da var da oluyor- ( Bunun ne olduğunu anımsayamadıysanız bir anda aşağıdaki bir yerlerde bunun cevabı var) yoksa da olabilir geleceğe bir başka güzellikte bakmak için bu sualin üzerinde biraz düşünmekte fayda vardır.
Bu yazının anacı düşündürmektir, Cümlelerin bazılarının sade olmamasının nedeni de budur. Düşünen insan fikir üretir, güzel olumlu fikirler üretirse geleceği geçmişinden daha güzel olabilir.
“Hiiiç”sözcüğünü sözlükler şöyle açıklıyor:
1-Yargısı (yüklemi) olumsuz olan cümlelerde eylemim anlamını güçlendiren bir kelime
2-Bir soruya açık cevap verilmek istenmediği zaman kullanılan bir sözcük
3-Boş, değersiz (kişi)
4-Soru tümcelerinde belirsiz bir zamanı anlatan bir kelime

Bu mevzu hakkında binlerce sayfalık yazı yazılabileceği gibi saatlerce üzerinde konuşulabilir, tartışabilir, düşünülebilir, mütalaada bulunulabilir. Bunları yapmak kolaydır da çünkü konu müsaittir. . Zor olan ise bu konuda sayfa ya da zaman sınırlaması yaparak gayeye erişebilmektedir. . Çünkü böyle olunca (kısıtlama) ifade edeceklerinizin pek çok elemek zorundasınız, bizde burada bunu yapacağız Sizde yazılanlar hususunda kendinizce düşünmek zorunda kalacaksınız, düşüneceksiniz ya da çoğu zaman yaptığınız gibi düşünmemeyi düşünmeye yeğleyeceksiniz. ( Şu an yeğlemek de ne demekti diyorsanız anlamını ya cümleden çıkartmaya çalışınız ya da lügate başvurunuz.)
Sahi “ Bugün ne yapacaksın sorusuna bugün şunu/şunları şunları/şunları yapacağım diyebilen kaç kişi vardır dünyada?
Yaşı ve eğitim durumu ne olursa olsun “ yapacaklarım” var diyenler “ hiiiiç” diyenlere göre daha mı mutludur ya da mutsuzdur?
Soruya “ hiç” cevabı verenler bir daha böyle bir soruyla muhatap olurlarsa “ bugün….. …..şunu yapacağım. Bunları planladım” aşamasına az bir gayretle gelebilirler mi? Gelmeliler mi yoksa “ hiç” demeye devam mı etmeliler? Bu cümleyi bir yönlendirme sorusu olarak algılayanlar için “ planlarım var” diyenler “ hiiç” diyenler arasına mı katılmalıdır?

Nasihat vermeyi ya da akıl sevmeyi, istenmediği sürece” vermeyenlerin sayısı verenlerin sayısına göre önemsenemeyecek kadar azdır. Hocanın dediği gibi “ Hocanın dediğini yap yaptığını yapma”. Nasihat ve akıl vermek kolay ancak bunları yaşama geçirmek zordur. Düşünmeyi gerektirir, fikir üretmeyi gerektirir, istemeyi gerektir, kolları sıvayarak harekete geçmeyi gerektirir, ilk etapta başarısızlığa ulaşılamaması halinde küsmemeyi göze alabilmeyi gerektirir.

Her sabah her akşam sordum soruyu
Bugün ne yapacaksın bugün ne yaptın?

Yazıyı okuyan ve üzerinde düşünenlerden bazıları “yarın böyle bir soru ile karşılanırlarsam eğer “ hiç” yerine “ Bugün yapmayı planladıklarım var sözcükleri ile başlayan bir cümle kurma aşamasına geleceklerdir. Bunu derken dümyanın haline düşünerek şunu nasihat olarak algılanmaması temennisiyle hatırlatmakta var. Bu planlar başta kendirline olmak üzere yasalara aykırı ve topluma zararlı, başka insanların canını acıtacak planlar olmamalıdır.

27.8.2020
*****

KATKIDA BULUNARAK MÜSPET YA DA MENFİ GÖRÜŞLERİNİZİ, ÖNERİLERİNİZİ VEB ADRESİMİZDEN YAZABİLİRSİNİZDEN YAZABİLİRSİNİZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder