6.8.2009
AŞIRI HIZ ve DİKKATSİZLİK
Son zamanlarda özellikle, laf açmak için birine “ Televizyondaki haberleri izledin mi?” diye sormayın. Gazete okuyan birine de “ Gazetede ne var? “ demeyin.
Alacağınız olası cevaplar şöyle olur:
Haberleri izlemiyorum. Moralim bozuluyor.
Şu gazeteyi almaktansa almamak daha iyi.
Sebepler malum. İlk sırada da maalesef kanıksama durumuna gelinen trafik haberleri geliyor.
“ Minübüs durakta otobüs bekleyenlerin içine daldı....... ölü...... yaralı.”
Bir münibüs niye otobüs durağına dalar ?
“18 yaşındaki genç babasının aldığı sıfır kilometre araba ile hız yaptı, karşı şeride geçip taksiye bindirdi, taksi şöförü ile içindeki iki yocu öldü, karşı şeride geçen aracın şoförü hafif yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.”
Dikkat, taksi şoförü güzel güzel giderken yolundan , karşı şeritten biri bariyerleri de aşarak gelip aracına çarpıyor.
Bir araç, nasıl olur da bariyerleri e aşarak karşı şeride geçer? Ya oradaki üç masum insanın ve de geride bıraktıklarının suçu ne?
“ Otobüs dereye uçtu, on beş kişi boğuldu. “
Otobüs dereye niye uçar?
Şoför virajı alamamış.
Niye?
Hava biraz yağmurluymuş da.
Eeee...
Yağmur olunca yol da kayganlaşmış.
Şoför bilimiyor muymuş, viraja yaklaşınca hız kesileceğini, yağmurlu havalarda yolun kayganlaştığını, çok daha yavaş çok daha dikkatli seyir edilmesi gerektiğini.
Orasını karıştırma?
Ölen yolcuların suçu ne?
Bu şöför dokuz sene evvel de başka bir otobüsü dereye uçurmuş...
Sözün tükendiği yer derler ya. İşte bu an o an. Ölür müsün öldürür müsün?
Ya konunun medya başlığı
Kazanın aşırı hız ve dikkatsizlikten olduğu sanılmaktadır.
Bu cümle, bu başlık önemli. Değiştirilmesi gerekir. Oradaki “ dikkatsizlik” kelimesi kaldırılmalı. Çünkü hıza meraklılar “ dikkatsizlik “ kelimesini kendisine kalkan yapmakta.
“ Evet, ben aşırı hız yapıyorum ama kaza yapanlar gibi dikkatsiz değilim.”demekte. Hatta aşırı kelimesi de kaldırılmalı. “ Evet, belki hız yapıyorum ama aşırı hız yapmıyorum.”
Trafik.............. , “ kazası “ yerine daha uygun bir kelime bulunmalı ivedi olarak. Kaza kelimesini TDK sözlüğü, can veya mal kaybına sebep olan kötü olay olarak tanımlamakta. Şoförün direksiyon başında geçirdiği kalp krizinin sebep olduğu kötü olay bir kaza olabilir; ama meskůn alanda gaz pedalına sonuna kadar basan biri ile, viraja yaklaşırken hız kesmeyen birinin sebep olduğu kötü olaylar kaza mıdır? Hele hele can kaybına da sebep olduysa bu kötü olaylar. Pek çok ülkede alkollü iken araba kullanıp ölüme sebebiyet veren sürücülerin cinayete teşebbüs suçlaması ile hakim önüne çıkartıldığı söylenir. Yoğun trafikte( yoğun trafik olması da şart değil) ve direksiyonda ve de bir trafik polisinin gözleri içine baka baka adeta kahkahalarla cep telefonu ile konuşan sürücü sayısını azaltamadığımız sürece “ trafik kazası haberleri” medyadan eksik olmayacaktır. Gurbetçi Fazıl daha geçen gün, kırmızıda geçen bir aracı göstererek şoförü için şöyle demişti:
Sıkıysa bizim orada ( çalıştığı ülkeyi, kastediyor) kırmızı ışıkta geçsin.
İşte olayın özü bu... Sıkıysa trafik kurallarına aldırmamazlık yap orada. Sıkıysa kural ihlal edenleri ( ya sabır çekerek de olsa) görmemezlikten gel.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder