KENDİMİZİ SINAYALIM
1- Aşağıdakilerden hangisi birbiri yerine kullanılamaz?
a) bayındır : imar b) eş sesli : anlamdaş c) egemenlik: hakimiyet d) görünüş:suret e) murşit: ileri
2- Aşağıdakilerden hngisi deyimler için söylenemez?
a) Başka dillere çevrilemezler.b) Kalıplaşmışlardır c) Kelime grubu halinde değildirler. d) Duygularımızı daha iyi anlatmamıza yardımcı olurlar. e) Çoğu zaman gerçek anlamlarının dışında kullanılırlar.
3- Aşağıdakilerden hangisinde sıfat yapan “ki “ vardır?
a) Deferdeki şiirlerin hepsini ben yazdım. b) O burada da masadaki yok. c) Kiler nerede?d)Halbuki ben ondan başka bir şey istemiştim. e) “-ki” ekinin yazımı gene yanlış.
4- Aşağıdakilerden hangisinde bilgi yanlışı vardır?
a) Sıfat yapan “ki” genellikle bulunma hal eki”de” den sonra gelir. b) Bağlaç olan “ki”ler istisnalar hariç ayrı yazılır. c) İlgi zamiri olan “ki” nin sonuna -ler çokluk eki getirilirse anlamsızlık husule gelmez.d)“Şuradaki, çocuk nerede?” cümlesinde yer alan virgülü kaldırırsak cümledeki “ki” zamir olur. e) Türkçemizde üç çeşit ki vardır.
e) Ki'nin bağlaç olup olmadığına karar veremedi isek, “ki” yi cümleden çıkartırız, eğer cümlede büyük bir anlam değişikliği olmadı ise bağlaçtır.
5- Aşağıdakilerden hangis sohbet “ söyleşi” türünün özelliklerinden değildir?
a) Samimi yazılardır, karşısında bir dost varmış da onunla konuşuyormuş gibi yazılır.
b) Zaman zaman “ bence, bana göre, siz, bilmem ki ne dersiniz” gibi ifadeler yer alabilir.
c)Düşünce(fikir) yazılarındandır. d) Yazar düşüncelerinin doğruluğunu kanıtlamak için çaba sarfeder.
e) Her yaştan insan okuyabilir.
6- Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?
a) Reşat Nuri'yide okudum. b) Ağzıda var dili de var, pek de güzel konuşur icap ettiğinde.
c)Ben adamı bir kalem de silerim. d) Bir kalem de benden olsun. e) Aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık, iki arada bir derede kaldım Gülnaz hanım.
7- Aşağıdaki yazar- yapıt eşleşmelerinden hangisi yanlıştır?
a) Ömer Seyfettin : Ruzname b) Çalıkuşu- Reşat Nuri c) Eşref Saat- Şevket Rado d) İnce Memed- Yaşar Kemal e) Safahat – Arif Nihat Asya
8- Aşağıdakilerden hangisi günlük(gezi) türü için söylenemez.?
a) İnsanın disipline olmasına yardımcı olur b) İlerleyen zaman dilimi içerinde okuyanı geçmişe götürür. c) Yazılanların muhtelif belgelerle desteklenmesi güzel olmaz. d) Günün değerlendirilmesine olanak sağlar.e) Ruhsal gerilim(stres) yaratır.
9- Aşağıdakilerden hangisi Türkçe dersinin amaçların değildir?
a) Türkiye Cumhuriyeti her vatandaşa Türkçe öğretmek b) Okuduğumuzu anlama anladığımızı ifade edebilme yetimizi geliştirmek. c) Edebi yapıtalarımızı ve onları yazanları tanıtmak d) Edebiyata yetenekli öğrencileri saptamak, onların kendilerini gelişmelerine yardımcı olmak e) Yeni yeni şairler ve yazarlar yetiştirmek
10- İstiklal Marşı'mızın ikinci dörtlüğünde Mehmet Akif kime seleniyor?
a) Bayrağa b) Askerlere c) Türk bayrağına d) Şehitlerimize e) Milletimize
11- Aşağıdakilerden hangisi oluş fiili değildir?
a) büyüdüm b) acıktım c)sarardım d) oturdum e) uzadı
12- Aşağıdakilerden hangisinde atasözü yoktur?
a) Ne demişler perşembenin gelişi çarşambadan belli olur.b) Yunus'un dediği gibi yaratılanı Yaradan'dan ötürü severim.c) Gördün mü, mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır.
d)Rahmetli dedem “ Kızını dövmeyen dizini döver.” sözüne pek kızardı, bizi değil dövmek öpmeye kıyamazdı. e) Böyle sınıf geçilir mi, taşıma su ile değirmen döner mi?
13- Aşağıdakilerden hangisinde iş/kılış fiili vardır?
a) Üzümü ye bağını sorma. b) Birden bire morarmasın mı? c) Kadıncağız işten gelir gelmez yarım saat kanepeye uzanır. d) Saçların gene uzamış evladım, hippi mi olacaksın sen? e) Çay suyu kaynıyor mu oğlum?
14- Aşağıdakilerden hangisinde bilgi yanlışı mevcuttur?
a) Olmuş ya da olabilecek olayları anlatan kısa olay yazılarına hikaye denir.
b) Oynanmak için yazılan edebi yapıtlara piyes adı verilir.c)Yazanın içinden gelenleri kanıtlama gayesini gütmeden ve belli bir plana bağlı kalmadan kaleme aldığı yazılara deneme denir.d)Tiyatro eserleri konuşmaya dayanır,konuşmalar da yazarının ağzından yapılır. e) Makale ve fıkralar gazete yazılarıdır.
15- Aşağıdakilerden hangisinde çekimli fiil yoktur?
a) Hergün yarım saat olsun kitap okurum. b) Gittik. c) Elimdeki vallahi kitaptı. d) Sabaha karşı köye vardık. e) Evladım senin ödevini niye ben yapayım, açıklar mısın?
16- Aşağıdakilerden mastar halinde bir fiil vardır?
a) Bu işi yapmak benim görevim mi? b) Otur, otur, otur babam otur. c) Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar. d) Kaderden başka nedir ki bu! e) Haddizatında oraya gtmeyecekti ama, ne yaparsın mecbur kaldım.
17- Aşağıdakilerden hangisinde bilgi yanlışı vardır?
a) Fiillerin zaman ve şahıs eki almış şekillerine kip adı verilir.b) Çekimli fiiller cümlede yüklem görevindedir.c)Çekimli fiillerde hem zaman eki( kip eki) hem de şahıs eki ( ek halinde olması şart değildir, mesela git fiilinde ikinci tekil şahıs(sen) anlamı vardır. d) Ek almamış fiiller mastar halinde kullanılırlar. e) “ Dün gece çok güzeldin.” cümlesinde yer alan güzeldin kelimesi cümlenin yüklemi olup yüklem olduğu için de çekimli fiildir.
18- Aşağıdakilerden hangisini çekimli bir fiile dönüştürerek cümle içerisinde kullanabiliriz?
a) insan b) gevelemek c) hüküm verdi d) gezer e) Ömer Seyfettin
19- Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır?
a) Bir takım elbise aldım. b) Birtakım insanlar bunu hep yapıyor. c) Keşke her şey bu kadar basit olsa.d)Haddizatında bunu söylemek istemedim ben, yani yanlış anlaşıldım. e) Evet, bazı proğramları sildim.
20- Aşağıdakilerin hangisinde çekimli fiil yoktur?
a) İstiklal Marşı'mızın birinci kıt'asında şair Yüce Türk milletine sesleniyor. b) İstiklal Marşı'mızın ikinci kıt'asında şairimizin seslendiği şanlı Türk bayrağıdır. c) Saygı sevgiyi getirir. d) Medeni insan yere tükürmez, küfür etmez. e) Şiddete aciz insanlar başvurur.
CEVAPLAR: 1-E 2- C 3-A 4-D 5-D 6-D 7-E 8-E 9- E 10-C 11-D 12-B 13-A
14-D 15-C 16- A 17-E 18- B 19- E 20- B
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder