TÜRKÇE BİLGİMİZ SINAYALIM MI?
1-Türkçe kökenli kelimeler genellikle BÜYÜK ÜNLÜ UYUMUNA ( Kalınlık İncelik Uyumu) NA uyar. Büyük ünlü uyumu bir kelimede yer ünlülerin hepsinin kalın ya da ince olması demektir. Tek heceli kelimeler ile birleşik kelimelerde Büyük ünlü uyumu aramak doğru değildir.
Aşağıdaki kelimelerden hangisi kalınlık incelik uyumuna uymadığından ötürü Türkçe kökenli olmayabilir?
a) kocaman b) serzeniş c) semerci d) hiç e) arife
2- Aşağıdaki kelimelerden hangisinin yazımı yanlıştır?
a) satır başı b) dil bilgisi c) söz gelimi d) bir şey e) ata sözü
3- Türkçemizde yer alan –yor, -ken, -ki, -leyin, -gil ekleri büyük ünlü uyumunu bozan eklerdendir. Yani barındıkları ünlü eklendiği kelimenin son ünlüsüne köre incelmez ya da kalınlaşmaz. Aşağıdaki kelimelerden hangisi büyük ünlü uyumunu bozan eklerden birini almış olmasına rağmen kelime büyük ünlü uyumuna uymaktadır?
a) akşamki b) sabahleyin c) geziyor d) koşuyor e) dayımgil
4- Türkçemizde kökler ya kök halindedir ya da köklerle eklerin birleşmesinden oluşur. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi bir köke ek eklenmesi ile oluşturulmamıştır?
a) boya b) Türkçe c) gözle d) gezinti e) yumurta
5- Türkçemizde o ve ö ünlüsü sadece ilk hecede bulunur. O veya ö ilk hecede değilse o kelime Türkçe kökenli değildir. Bu tür sözcükler küçük ünlü uyumuna da uymazlar.
Aşağıdakilerden hangisi küçük ünlü uyumuna uyar?
a) yoğurtçu b) yosun c) marangoz d) yorgan e) yolcu
6-“ Cumhur” kelimesini anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
a) büyük b) lider c) güzel d) insanlar e) halk
7- Türkçede kökler ya isim ya da fiildir. Bazı kökler ise hem gerektiğinde fiil gerektiğinde isim kökü olarak kullanılabilir. Bunlara ortak ya da ikili kök denir. Aşağıdakilerden hangisini ortak köke örnek gösteremeyiz?
a) boya b) kaz c) bin d) ek e) fikir
8- Bir kelimenin isim mi yoksa fiil mi olduğuna karar veremiyorsak sonuna –mek/-mak eki getiririz. Kelime anlamlı oluyorsa o kelime fiildir.
Aşağıdakilerden hangisi isim soyludur?
a) gözle b) sev c) kırış d) tık e) bozuk
9- Ekler tek başlarına anlamları olmayan ses ya da ses birlikleridir. Kelimelere eklenerek ya yeni bir kelime türetirler ya da eklendiği kelimeye cümlede işlerlik katarlar. Yeni kelime yapan eklere yapım eki denir. Aşağıdaki kelimelerden hangisinde yapım eki yoktur?
a) Tepiş b) derslikler c) sulak d) havla e) kapılar
10- Türkçemizde a,ı,o,u ünlüleri kalın olup ağzımızın arka tarafında oluşur. E,i,ö,ü ünlüleri ise ince ünlü olarak adlandırılır ve de ağzımızın( dilimizin) ön tarafında oluşur. Aşağıdaki kelimelerde hangisinde iki tane ince ünlü vardır?
a) kahraman b) mercimek c) gezmiyor d) karizma e) pişmanlık
11-Karizma kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
a) büyük b) sevecen c) ululuk d) etkileyicilik e) içi dolu
12- Türkçemizde sonu f,h,s,ş,p,ç,t,k ( sert ünsüzler) ile biten ünsüzlere c,d, g ile başlayan bir ek gelirse c ünsüzü c’ye d ünsüzü t’ye g ünsüzü de k’ye dönüşür. Buna ünsüz benzeşmesi ya da ünsüz sertleşmesi denir. Bu kurala uymamak yazım yanlışıdır. Aşağıdaki kelimelerden hangisine getireceğimiz c,d,g eklerinin yazım yanlışı oluşturma olasılığı yoktur?
a) girift b) çapraşık c) aş d) yazış e) elgün
Cevap Anahtarı : 1- e 2- e 3- d 4-a 5- c 6- e 7- e 8- e 9- e 10-c 11- e
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder