25 Eylül 2009 Cuma

KESİNLİKLE SAYGI DUYUYORSUN
Son günlerde özellikle televizyonlardaki söyleşi programlarında sıkça kullanılan bir kelime bir de kelime grubu var:
Bunlardan birincisi “ kesinlikle “ kelimesi. Mesela;
“ Spor yapar mısınız Ayşegül Hanım, ya da şöyle sorayım, spor sever misiniz?”
“ Kesinlikle”
Evet, sorulara mutlaka kesinlikle ile cevap vermek zorunluymuş gibi, herkesin ağzında kesinlikle kelimesi. Kesinlikle aşağı kesinlikle yukarı...
Kesinlikle kelimesi” kati “ lik anlamında kullanılır. Kesinlikle kelimesi şüpheye yer bırakmayacak manasındadır ama sorulan soruya cevap olarak sadece “ kesinlikle” derseniz anlatım bozukluğu olur. Beni dinleyen ya da dinleyenler ne demek istediğimi anladı(lar) diyemezsiniz.
“ Recep bey burada.............. mı demek istediniz?”
“ Kesinlikle “
Kesinlikle ne?
Demek istediniz mi istemediniz mi?
Kesinlikle kelimesini pek seviyorsanız ve mutlaka kullanmak zorunda hissediyorsanız kendinizi kesinliklenin sonunu getirmek zorundasınız anlatım bozukluğu yapmamak için.
Kesinlikle diye bir cevap olmaz.
Kesinlikle öyle söylemek istedim, olabilir.
Kesinlikle öyle söylemek istemedim de olabilir.
Ama, cevabı “kesinlikle” de kesmek olmaz.
….
Saygı kelimesini sözlükler aşağı yukarı şöyle tanımlar: bir kişiye, bir düşünceye verilen değerden ötürü duyulan özel duygu.
Tanımdan anlaşıldığı gibi saygıda müspetlik vardır. Değer vardır. Yani saygı iyi bir şeydir.
Her söze her kişiye saygı duyulmaz. Saygı ayağa düşürülmez. Saygı kelimesinin bir saygınlığı vardır.
Kesinlikle kelimesi gibi saygı duymak kelime grubunu da olur olmaz duyar olduk.
Bu arada şunu da göz ardı etmemek lazım, sen her şeye saygı duyarsan saygınlığını ve güvenilirliğini yitirebilirsin.
Bir süre olumsuz söz, bir süre hoşa gitmeyen davranış. Muhatabına ne düşündüğü soruluyor ortaya çıkan durum karşısında, alınan cevap ; “ Saygı duyuyorum.”ya “ Saygı duyarım.”
Birileri seni hedef alarak menfi anlamda bir şeyler söylüyor ve sen ona saygı duyuyorsun. O zaman sormazlar mı sana “ Bu davranışların, bu kelamın nesine saygı duyuyorsun?” Büyük bir olasılıkla “ saygı duyuyorum” sözünü kullanan kişi bu sözü ile “ demokrat “ olduğunu yani herkesin her şeyi söyleme özgürlüğüne sahip olduğunu, hoşgörü sahibi olduğunu ifade etmek istiyor ama bu saygı duyuyorum kelime grubu ile değil başka kelime ya da kelime grupları ile de ifade edilebilir elbette.
Şöyle bir beyin cimnastiği yapalım, hangi cevabın daha yakışır olduğuna siz karar verin.
Örneğin, adam ( kadın, çocuk, genç her ne ise) anatıyor:” Bana şunu şunu yaptı, şunu şunu da söylemiş.( ya da sunucu biraz da ortalığı kızıştırmak için “ Size şunları söylemiş (olumsuz anlamda) size şöyle davranmış vb. dedikten sonra) sunucu soruyor:“ Peki bu konuda sen ne söylemek istersin ( Sizin(senin) cevabınız ne olacak)? “
ŞİMDİ, SİZCE BURADA , hoşgörüyü, altını çizerek ( bu da çok kullanılmaya başladı) ifade ediyorum düşüncelere saygı göstermeyi anlatmak için cevap:“Ne söyleyeyim, saygı duyuyorum...” mu olmalı yoksa, örneğin, “ Çok olumlu karşıladığımı söylemem mümkün değil. ; “ “Sanırım amacını aşan bir konuşma yapmış(davranışta bulunmuş), sakin bir kafa ile düşündüğü zaman kendisi de bunun böyle olduğunu görecek “; “ Söyledikleri onun düşünceleri ama benim onun söylediklerine kabul etmem olanaksız ; aralarında gerçek olanlar varsa da abartılar da bir hayli çok “ vb. mi olmalı? Ne dersiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder